Groen Ideecafé – Duurzame mobiliteit
Tijdens het Groen Ideecafé van 21 oktober staat duurzame en veilige mobiliteit centraal. Hoe komt het dat er in Nederland zo veel gefietst wordt? En hoe kunnen we Leiden een veiligere stad maken voor fietsers en wandelaars? Hoe krijgen we Leiden zo autoluw mogelijk?
We beginnen de avond met een lezing van stedenbouwkundige Letícia Lindenberg Lemos. Zij is gespecialiseerd op fietsinfrastructuur in steden, en heeft gekeken naar wat de succesfactoren zijn geweest voor fietsen in Nederland. Daarna geeft zij tips voor Leiden in het bijzonder. Wat zijn de belangrijkste kaders voor fijn en veilig fietsen en hoe zouden we dat in de gemeente toe kunnen passen?
Gemeente Leiden heeft het jaar 2024 uitgeroepen tot het Jaar van de Voetganger. Wat doet Leiden aan het creëren van een veilige en duurzame infrastructuur voor voetgangers en fietsers? Hoe wordt de stad zo autoluw als mogelijk? Eric Jellema van gemeente Leiden vertelt over het huidige beleid, en blikt vooruit op de plannen rondom deelvervoer en fiets- en wandelveiligheid.
Na de pauze zal er tijdens een brainstorm in themagroepjes ruimte zijn voor inbreng vanuit het publiek. We sluiten de avond af met een pubquiz en een drankje.
Programma (onder voorbehoud)
19.30 uur: Inloop
20.00 uur: Nederland fietsland – een basisrecept voor fietssucces in steden, Léticia Lindenberg Lemos, stedenbouwkundige
20.30 uur: Minder auto’s en veilig lopen en fietsen in Leiden, Eric Jellema, gemeente Leiden
20:45 uur: Pauze
21:00 uur: Brainstorm
21.30 uur: Pubquiz
21.45 uur: Napraten met een drankje
Er is weer een ruilboekentafel en stekkentafel. Heb je nog een stekje over of een goed boek met duurzaam thema werkloos op de plank staan? Neem het mee om te ruilen tijdens het Ideecafé.
Het Groen Ideecafé wordt gecoördineerd door een enthousiast team dat zich vrijwillig inzet.
Voor de organisatie van het Groen Ideecafé en andere activiteiten kun je stichting Ideewinkel steunen met een vrijwillige bijdrage, bv 5 of 10 euro.