Science Café Leiden – Vulkanen
Dr. Janne Koornneef, VU Amsterdam, zal ons inwijden in de geheimen van de Vulkanen.
Vulkanische uitbarstingen zijn even indrukwekkend als verwoestend. De recente uitbarsting op La Palma is daar een mooi voorbeeld van. Ze kunnen een flinke impact hebben op het leven rondom de vulkaan en soms wereldwijd en toch zijn ze van cruciaal belang voor de leefbaarheid van onze planeet. Zonder vulkanisme zou er geen aardkorst zijn om op te leven.
Maar wat weten we nou precies van vulkanen? Waarom en wanneer barsten ze uit? Hoe werkt zo’n vulkaan? Op welke diepte ontstaat magma bijvoorbeeld? De locatie van vulkanen is op veel plekken te verklaren aan de hand van de theorie van de plaattektoniek, maar op andere plaatsen niet.
Vulkanen zijn onze enige directe ‘lijn’ met de aardmantel, het grootste gesteente reservoir in onze planeet dat zicht bevindt tussen de korst op 30 km diepte en de ijzerkern op 3000 km diepte. Door de samenstelling te bepalen van vulkanische gesteentes kunnen we de samenstelling van de mantel achterhalen. Die blijkt door miljarden jaren van actieve plaatbewegingen lang niet zo homogeen van samenstelling als men dacht.
In deze lezing wordt uitgelegd wat we weten van vulkanen en de diepe aarde door te kijken naar de samenstelling van lavas. Op welke plekken zijn vulkanen gevaarlijk en waar niet en waarom?
Locatie : Scheltema Leiden, Marktsteeg 1 te Leiden.
Tijden:
Muziek: 19.40 uur;
Lezing: 20.00 – 20:45 uur;
Pauze met muziek: 20:45-21:05;
Discussie ca. 21.05;
Einde ca. 22.00 uur.
De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig.
Muziek: Late Experience. We zijn een akoestisch trio, dat bestaat uit gitaar, bas en zang en spelen een gevarieerd repertoire van pop/rock covers van bekende artiesten plus een aantal eigen songs.