In Nederland is zeespiegelstijging een icoon van de maakbaarheid van de samenleving. Waterdeskundigen overtroeven elkaar jaarlijks in hoeveel zeespiegelstijging ze wel niet aan denken te kunnen. De getallen over wat we aankunnen gaan in de loop van de tijd snel omhoog met als voorlopig hoogtepunt de plannen die recentelijk door het kennisprogramma Zeespiegelstijging gelanceerd zijn. De wetenschappelijke inzichten over zeespiegelstijging en klimaatverandering laten echter een minder optimistisch beeld zien.
Niet alleen de onzekerheid in de voorspelling van de zeespiegelstijging is groot. Ook is het onzeker of voorgestelde maatregelen om te voorkomen dat een groot gedeelte van Nederland kopje-onder gaat daadwerkelijk voldoende effectief zijn en zelfs of de voorgestelde maatregelen überhaupt haalbaar zijn. Ook daarom blijft het noodzakelijk ons te richten op het zo veel mogelijk voorkomen van die zeespiegelstijging.
In deze lezing zal prof. van de Wal uitleggen waarom het nadenken over 5 meter zeespiegelstijging van beperkte waarde is.
Spreker: Prof. Roderik van de Wal. Hij is sinds 2019 hoogleraar klimaatverandering, in het bijzonder gespecialiseerd in zeespiegelverandering en kusteffecten. Hij is verbonden aan het Instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek (IMAU) aan het Departement Fysische Geografie, beide van de Universiteit Utrecht. Hij onderzoekt daar de historische veranderingen in het klimaat en de ijskappen en het effect daarvan op de kusten. In 2019 heeft hij bijgedragen aan het IPCC rapport over de wereldwijde stijging van de zeespiegel.
Muziek: Beechcraft Bonanza, een rock-’n’-roll singer-songwriter uit Almere met zelfgeschreven nummers en covers geïnspireerd op jaren 50 rockabilly, blues, pop en country.
Datum: Dinsdag 9 april 2024.
Locatie : Scheltema, Marktsteeg 1 te Leiden.
Tijden: Muziek: 19.40 uur;
Lezing: 20.00 – 20:45 uur;
Pauze met muziek: 20:45-21:05;
Discussie ca. 21.05;
Einde ca. 22.00 uur.
De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig.
Op de avond kunnen foto’s of films gemaakt worden. Als je niet zichtbaar in beeld gebracht wilt worden, wordt je verzocht dat van te voren aan de organisatie melden.
Op onze website (www.sciencecafeleiden.nl) vindt u beeldmateriaal wat u kunt gebruiken voor de aankondiging.
Verder inhoudelijke informatie over deze lezing is te verkrijgen bij de projectmedewerker voor deze Science Café bijeenkomst:
Nelly van der Hoeven <n.vanderhoeven@sciencecafeleiden.nl>
Vriendelijke groet, namens het Science Café Leiden Nelly van der Hoeven